mandag den 26. august 2019

Opdate på mine planter:

Her er lige en update på mine såede planter, alting gror fint. Den ukrudtsplanter som var i jorden, er begyndt at smide sine frø, så det er dens måde at formere sig på.  De små æbletræer og peberplanterne trives, efter de er kommet i nye potter med masser af jord. Mælkebøtterne gror også fint, men dem ønsker jeg ikke at plante ud, så derfor er de ikke plantet om.


De små kommende æbletræer

Mælkebøtter og min ukendte plante

Peberplanter

Marmeluknærmerne blomster fint

Majsen står fint

Bønnerne og bukkehornsfrø


Løget gror stadig

Zinniaerne blomster fint


Fascinerende syn en tidlig lørdag morgen.

Dette syn så jeg på mine biotoper en tidlig lørdag morgen. Der havde været godt vejr om fredagen, tåget natten til lørdag, og da tågen lettede så jeg dette syn.
Edderkopperne havde haft travlt den nat:

Græsplænen ved min biotop

En af planterne på min biotop


En plante mere

Kløver marken hvor min biotop ligger 

Vores græsplæne


Utroligt hvad sådan en lille edderkop kan.

Opgave E




Gennem mit arbejde med dyreholdet, blev jeg fascineret af den udvikling der er fra larve til sommerfugl.
Tænk at sådan en lille larve, kan blive til sådan en smuk sommerfugl.
Jeg har oplevet den store forvandling, og fået indsigt i et utroligt dyreliv. Jeg har tilegnet mig meget viden, om hvordan sommerfugle lever, hvad de helst vil spise, og hvordan de spiser.
Der er naturligvis et etisk spørgsmål, er det ok at spærre larver og pupper inde og lave sommerfugle bo i et net. Her synes jeg, at det er ok, da jeg lukkede sommerfuglene ud, 2 dage efter de var kommet ud af puppen. Mens de var i nettet, blev de fodret og fik friske blomster hver dag.
Mit sommerfugle dyrehold vil give børnene og de voksne indsigt i en utrolig forvandling, som det ikke er muligt at følge i naturen. Det vil også give børnene mulighed for at lære, hvordan man skal omgås dyr, drage omsorg, tage ansvar og lærer dyrene og sig selv at kende.
Derfor er der mange argumenter for at inddrage dyr i pædagogisk arbejde.
Den bedste oplevelse dyreholdet gav mig, var da jeg gav den ene sommerfugl sukkervand. Det var utroligt spændende at se, hvordan sommerfuglen, spiste med sin lille snabel. Det var en oplevelse jeg ikke glemmer.
Ved at børnene får indsigt i dyrelivet, allerede som barn, vil de lære at passe på naturen og dyrene når de blive voksne.
" Men jeg tror, børnene lærer af det der med at passe på naturen og holde af naturen, at de får det ind med modermælken. At de så som voksne er bedre til at værne om den, altså lære om den og holde af den, mens de var små"
"De får natur-og miljøforståelse med i rygsækken."
(Ejbye-Ernst 2012:204, side 69-70)

( Niels Ejbye-Ernst og Dorte Stokholm, Natur og udeliv, uderummet i pædagogisk praksis, Systime a/s 2015)

torsdag den 22. august 2019

Træer og blade

Jeg har været i Gjøl børnehave, hvor jeg lavede min praksisafprøvning.
Jeg lavede den med 5 børn i 5 års alderen.
Vi startede med at snakke lidt om træer, derefter gik vi ud på legepladsen, hvor vi kiggede på træer og tog nogle blade med ind.
Vi kiggede på mit medbragte materiale, de blade vi fandt, og de to træ skiver jeg havde med. Børnene tegnede nogle af de blade at vi fandt, og de talte åre ringene på træskriverne.
Vi snakkede lidt om at træer er levende og man skal passe på dem.Vi snakkede også om skadedyr og sygdomme på blade og træer.
Vi fandt:
Eg
Syren
Pil
Mirabeltræ
pæretræ.


Forskellige træer på legepladsen

Træskiven

Træer


Børnene tegner billeder af blade

Flere billeder

Åre ringe

Poppel blad og skiver af en stamme


Træer på legepladsen


Syren


piletræ

Træer på legepladsen

Flere træer


Kogle og nåle fra et nåletræ

Egeblade

pilegren


syrenblade
EVALUERING:

Børnene viste stor interesse i starte, de var aktive på legepladsen med at finde træer og blade.
De var interesseret i hvilke blade der hørte til hvilket træ, og de var meget optaget af blade og træernes sygdomme.
De tegnede nogle fine tegninger, og lyttede interesseret i hvad jeg fortalte om. Efter 1 time, havde de fået nok, og ville hellere ud og lege.
Det gav jeg dem lov til, da de alligevel ikke hørte efter mere. 
Da jeg kom i børnehaven som vikar næste gang, kom der en af drengene, som var med til aktiviteten, og viste mig nogle bladlus på et blad. Så han har fået en interesse for træer og blade.
Så selvom jeg troede, at de ikke havde fået så meget ud af min aktivitet, viste det sig alligevel, at de havde hørt efter og lært en del.

onsdag den 21. august 2019

Frø og planter

Her er en lille update på mine frø jeg såede. Græskar, mynte og spelt er ikke kommet op. De små forskellige blomster er plantet ud. Mine små æbletræer og mine peberplanter har jeg plantet om i en større potte.Resten af planterne gro fint og Zinniaerne og mammelukærmerne blomster. Radiserne er hevet op og bleven spist.

Zinnia

Løg

Bønner og bukkehornsfrø

Mammelukærmer

Majs

Æbletræer

Peberplanter

Mælkebøtter og en ukendt plante.

tirsdag den 20. august 2019

Opgave D

Her ses en af mine sommerfugle, de er klare i farven, så derfor ved jeg at det er mine.

En mere 

En til

og igen en


Det at følge udviklingen af et dyr, giver et helt specielt tilhørsforhold. Det at studerer udviklingen, fra larve og til der kom en smuk sommerfugl, giver en helt unik oplevelse. Ved at sommerfuglene står i børnehaven, vil børnene kunne følge udviklingen, dag for dag.
Se når de kommer ud af puppen, hvordan de folder deres vinger ud og overskuds farven drypper af dem, og se hvor de rækker deres lille snabel ud og drikker nektar. Så børnene kan følge udviklingen hver dag.
Når så dagen kommer, hvor man kan lukke sine sommerfugle ud, og se de flyver rundt de næste par dage, føler man at man har udrettet et lille mirakel. En læreproces kunne være, at børnene før man fik sit sommerfuglehold, tegnede en tegning om, hvordan de troede at sommerfugle blev til.
Efter at sommerfuglene er lukket ud, vil de kunne lave en tegning om udviklingen af sommerfuglene.
Dette ville vise om børnene har lært noget af processen.
Der er mange børn, der aldrig får indsigt i dyrenes liv og færden, uden at det foregår i en Zoo eller på museum. Det at have oplevet er dyrehold, så tæt på, vil give børnene en stor oplevelse, og give dem indsigt i en utrolig fascinerende verden. Dette vil forhåbentligt give børnene lyst til at se og opleve naturen og dyrene i den.
Jeg vil formidle udviklingen, ved at vi dagligt ser og taler om hvad der sker med sommerfuglene. Denne formidling sker hver dag, med noget nyt, og derfor vil børnene ikke tabe interessen for sommerfuglene.( L.T. Edlev, 2005, kap.8,Natur og miljø i pædagogoskisk arbejde)( Instruktionsbogen der fulgte med sommerfuglelaverne)
Læreringsprocessen har jeg stilladseret via modeller der var med sommerfuglelarverne. Børnene kan også tegne processen og få hjælp via modellerne.

Slet

torsdag den 15. august 2019

Update på mine frø og planter

De fleste af mine planter gror fint, dog er der enkelte der ikke er kommet op. Der er kommet blomster på mine Zinna og mammeluk ærmerne blomster også snart.
Bønner og bukkehornsfrø

Mammelukærmer

Løg

Majs

Mælkebøtter og en ukendt plante

peberplanter og små æbletræer

Små planter, og mynte og græskar. Mynten og græskar er ikke kommet op.

Zinnia